Ilmanäyte
Ilmanäytteenotossa kerätään ilmassa olevia itiöitä suoraan kolmelle eri viljelyalustalle. Näytettä viljellään 7+7 päivää. Näytevastaus annetaan muodossa pesäkkeenmuodostavaa yksikköä/m³ ilmaa (pmy/m³). Näytteenotto tapahtuu 6-vaihe impaktorilla.
Ilmanäytteen analyysi tehdään Valviran asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan. (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016)
Materiaalinäyte, suoraviljely
Materiaalinäyte hienonnetaan ja asetellaan neljälle eri viljelyalustalle. Näytettä viljellään 7+7 päivää. Materiaalinäytteen suoraviljelyllä voidaan määrittää homeiden ja bakteerien lajit, sekä suuntaa-antavasti pitoisuudet. Näytevastaus annetaan lajeille erikseen sekä kokonaisuudelle asteikolla -/+/++/+++/++++.
Materiaalinäytteen suoraviljely tehdään Valviran asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan. (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016)
Materiaalinäyte, suoramikroskopointi
Materiaalinäytteen suoramikroskopointia käytetään usein viljelyn rinnalla kuolleen kasvuston havaitsemiseksi. Analyysistä voi saada vastauksen samana päivänä ja siksi sitä käytetään myös esim. lisäselvitysten tarpeen selvittämisessä.
Menetelmällä voidaan materiaalista havaita elävän sienikasvuston lisäksi myös kuollut rihmasto ja lahottajasienen rihmasto.
Raportissa kerrotaan sanallisesti havainnoista ja tulkinnat tehdään Valviran asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan. (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016)
Pintanäyte
Näyte kerätään pumpulipuikoille ohjeen mukaan. Pumpulipuikoista irrotetaan itiöt liuokseen, joka levitetään neljälle eri viljelyalustalle. Näytettä viljellään 7+7 päivää. Laimennusviljelyllä voidaan tarkasti määrittää homeiden ja bakteerien lajit ja pitoisuudet. Vastaus annetaan muodossa pesäkkeenmuodostavaa yksikköä/cm², (pmy/cm²).
Pintanäytteen laimennusviljely tehdään Valviran asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan. (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016)
Analysoimme tehokkaasti hajuhaittoja aiheuttavat kloorianisolit, kuten tetrakloorianisolit. Kehittämämme uuden menetelmän avulla tulokset saadaan luotettavasti rakennusmateriaalinäytteistä sisäilmanäytteiden lisäksi.
Puunsuoja-aineena käytetty kloorifenoli voi olla hajuhaitan lähde
Aiemmin puunsuoja-aineena käytetystä kloorifenolista voi muodostua kloorianisoleja (esimerkiksi tetrakloorianisolit), jotka haisevat voimakkaasti jopa hyvin pieninä pitoisuuksina. Suomessa käytetyin puunsuoja-aine oli KY-5, joka sisälsi pääasiassa tetrakloorifenolia. Tällöin sisätiloissa voi tuntua tunkkainen ”mummon mökin haju”, joka tarttuu myös vaatteisiin.
Kloorianisolien analysointi rakennusmateriaaleista luotettavasti
Kloorianisolit aiheuttavat hajuhaittoja jo pieninä määrinä, minkä vuoksi perinteisellä VOC-materiaalinäyteanalyysillä ei voida kertoa niiden haihtumisesta tutkitusta materiaalista. Kehitimmekin ainutlaatuisen mittaus- ja analysointimenetelmän, jonka avulla voidaan varmistaa tutkijan aistinvarainen arvio materiaalin hajusta. Olemme testanneet ja validoineet menetelmän huolellisesti.
Analyysin raportti kertoo määritysrajojen ylityksen
Saatte meiltä luotettavan analyysiraportin, jossa on ilmoitettu määritysrajan ylittävien kloorianisolien huoneilmapitoisuudet tai emissionopeudet vakioituna massaan.
Ilmanäytteen osalta määritysrajat ovat 0,0025 – 0,0037 µg/m3, riippuen yhdisteestä.
Materiaalinäytteiden määritysraja riippuu analyysiin punnittavan näytteen massasta. Määritysraja materiaalinäytteen osalta on noin 0,0028 – 0,0061 µg/m3g, riippuen yhdisteestä.
Tilaamalla analyysin voit varmistua hajuhaitan aiheuttajan lähteestä.
Jos tarvitset asiantuntijan neuvoa kuntotutkimukseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä!
Annika Glader
annika.glader@bestlab.fi
+358105818570
Laboratoriomme analysoi VOC-yhdisteet sisäilmasta ja rakennusmateriaalinäytteistä. Kiwalab on Ruokaviraston hyväksymä ja FINAS-akkreditoitu VOC-tutkimuslaboratorio ja tarkat analyysimme tukevat rakenteellisia kuntotutkimuksia ja sisäilman tutkimusta.
Luotettavat VOC-yhdisteiden analyysit asiantuntijalta
Huoneilmassa esiintyy toiminnoista ja materiaaleista riippuen jopa satoja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC – volatile organic compound). Poikkeavat VOC-päästöt voivat toisinaan heikentää sisäilman laatua ja kieliä heikkolaatuisista materiaaleista tai rakenteiden kosteusvaurioista, esimerkiksi laajoja aloja kattavissa lattiapinnoitteissa.
Laboratoriomme käyttää analyyseihin kansainvälisesti tunnustettuja menetelmiä ja opastamme tulosten tulkinnassa. Olemme Ruokaviraston hyväksymä asumisterveyslaboratorio ja meillä on FINAS-akkreditointi.
VOC-analyysin edut
VOC-analyysi tarkentaa sisäilma- ja kuntotutkimuksia sekä varmentaa niissä tehtyjen selvitysten luotettavuutta. Analyysista saatava raportti kertoo ylittyvätkö raja-arvot ja millaisia päästöt ovat. Se auttaa korjaussuunnittelun toimenpidepäätöksissä.
Sisäilmatutkimuksissa näytetuloksia hyödynnetään osana heikentyneen sisäilman laadun selvityksiä ja syyanalyysiä. Analytiikka palvelee parhaiten osana asiantuntevaa näytteenottoa.
VOC-analyysin raportti
VOC-tutkimuksen tuloksena saatte raportin, joka ilmaisee huoneilma-, materiaali- tai pintaemissionäytteessä esiintyvien:
VOC-analyysipalvelumme ja akkreditoinnit
Jos tarvitset asiantuntijan neuvoa, ota rohkeasti yhteyttä meihin!
Mikrobiasiantuntija
Laboratorioanalyytikko